Kulturološki identitet bosanske dijaspore

U četvrtak, 27. oktobra 2016.godine, prof. dr. Ajlina Karamehić-Muratović sa St. Luis univerziteta održala je predavanje pod nazivom: "Kulturni identitet bosanske dijaspore u St. Luisu, Misuri”, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Cilj lekcije jeste identifikovati mentalno zdravlje i potrebe kao i učinkovite faktore bosanskih izbjeglica. Predavanje je počelo kratkim obraćanjem PR mendažerice Meldine Ugarak.

Prof. dr. Ajlina Karamehić-Muratović konstatovala je definiciju termina izbjeglica u svom uvodnom govoru: "Osoba koja prelazi u druge države, bez straha od gonjenja, političke afilijacije, rasne pripadnosti, nacionalnosti ili pripadnosti određene grupe” (UNHCR). Tokom predavanja, prof. dr. Ajlina Karamehić-Muratović diskutovala o mentalnom zdravlju, poteškoćama i kulturnom identitetu bosanskih izbjeglica, koji su izbjegli u St. Luisu, u periodu 1992-1995.

St. Luis važi za jedno od top deset prihvatilišta za izbjeglice, gdje bosanske izbjeglice čine većinu. I bosanski jezik je drugi popularni strani jezik u St. Luisu. Godine 2003. napravljena je replika Sebilja, od strane bosanske zajednice, koja je donirala gradu St. Luisu na njegovu 250. godišnjicu.

Predavanje je završeno citatom: “Mnogi imaju iskustva kulturalnog beskućništva, u smislu da ne osjećaju pripadnost ni SAD-u ni Bosni i Hercegovini”, izjavio je Ben Moore.

Top