IUS i Univerzitet Sarajevo unaprijeđuju akademsku saradnju: Projektima i aktivnostima do uspješnih priča

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS)  i  Univerzitet Sarajevo,  potpisali su krajem decembra Sporazum o akademskoj saradnji. Cilj je, kako se ističe u Sporazumu, promovisanje akademske, obrazovne i kulturne saradnje. U okviru Sporazuma, navodi se, razvijat će se institucionalna saradnja koja će se ostvarivati putem posebnih programa i aktivnosti kao što su umrežavanje i obostrana razmjena nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava, zatim kroz zajedničko učešće i prijavljivanje na fondove namjenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima kao i zajedničkim aktivnostima iz obrazovanja, obuke i/ili istraživanja.

Osim toga, saradnja ove dvije obrazovne institucije implementirat će se i kroz zajedničko organiziranje konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola i radionica. Oba univerziteta, potpisnika Sporazuma, saradnju će ostvarivati  razmjenom stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija, kao i kroz razvoj informacija koje su od obostranog interesa te kroz mnoge druge aktivnosti.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je osnovan 2003. godine, a smješten je u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Osnovan je od strane Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, a sastoji se od pet fakulteta i 21 studijskog programa. IUS je prema izvještaju Webometricsa objavljenog u januaru 2020. godine, po treći put, proglašen najboljim privatnim univerzitetom u BiH. Također, IUS je pozicioniran kao četvrti najbolji od svih državnih i privatnih visokoškolskih ustanova.
 

Top