Delegacija Državnog univerziteta nauke i tehnologije iz Pakistana posjetila IUS

U petak, 13.09.2013.godine, predstavnici Državnog univerziteta nauke i tehnologije iz Islamabada (Pakistan) posjetili su Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Pakistansku delegaciju predvodio je rektor Univerziteta, Engr . Muhammad Asghar i ambasador Pakistana u Bosni i Hercegovini , NJ.E. Syed Khalid Amir Jaffery.

Delegaciju je ugostio rektor IUS-a, prof.dr. Yücel Oğurlu, dekan Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) IUS-a, prof. dr. Fehim Findik , savjetnik rektora IUS-a , doc. dr. Hasan Korkut i profesori sa studijskog programa Genetika i bioinžinjering, prof. dr. Abdul Razaque Memon i doc. dr. Mohamed Abdel Ragab Gawwad.

Na početku sastanka delegacija Pakistana je prezentirala aktivnosti Državnog univerziteta nauke i tehnologije iz Islamabada. Gosti su istakli da je ovo respektabilna državna institucija, koja je u toku svog dosadašnjeg rada dobila mnogo svjetskih priznanja.

Rektor Oğurlu je na početku sastanka upoznao goste o sadašnjim nastavnim kapacitetima, zacrtanim ciljevima i planovima IUS-a, zatim o strukturi profesora i studenata, kao i o budućim aktivnostima na planu afirmacije i promocije IUS-a u svijetu. Prisutni predstavnici IUS-a gostima su prezentirali nastavni process IUS-a, kao i principe kontinuiranog jačanja kvaliteta nastavnog procesa i brzine usluge prema studentima i poslovnim partnerima.

U okviru posjete potpisan je memorandum o razumijevanju između ova dva univerziteta od strane oba rektora i odlučeno je da će se uspostaviti aktivnosti saradnje između studenata i akademskog osoblja u okviru razmjene, kao i zajedničkih istraživačkih projekata.

Potpisani memorandum je značajan za studente IUS-a, posebno master i doktorskih studija, zbog mogućnosti razmjene, kako u vidu istraživačkih radova, tako i mogućnosti kolaborativnih istraživačkih projekata s ovim Univerzitetom.

Osim navedenih aktivnosti, tokom sastanka su razmatrane i mogućnosti buduće akademske saradnje između drugih obrazovnih institucija iz Pakistana, te mogućnostima dolaska studenata iz te zemlje na studij na Internacionalni univerzitet u Sarajevu.

Top