Mak Dizdar: prvih stotinu godina

Dana 17. oktobra 2017. godine navršilo se tačno 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih  bosanskohercegovačkih pjesnika Maka Dizdara. Tim povodom, Fondacija “Mak Dizdar” je u saradnji sa Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Bošnjačkim institutom - Fondacijom Adila Zulfikarpašića organizirala čitav niz niz programa u Sarajevu, gradu u kojem je Dizdar, inače rođeni Stočanin, proveo većinu svog života.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu se kao suorganizator i domaćin međunarodne naučne konferencije Mak Dizdar: pvih stotinu godina također pridružio ovom značajnom jubileju bosanskohercegovačke književnosti i kulture. Nakon što je konferencija u četvrtak, 19. oktobar 2017. godine svečano otvorena u prostorijama Bošnjačkog instituta, preostala dva dana konferencije, na kojoj je bilo prijavljeno preko 50 izlaganja, održana su na IUS-u.

Između ostalih, na IUS-u su svoja predavanja održali profesori sa univerziteta u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Zadru, Nikšiću i Zagrebu. Četvrti dan konferencije, 22. oktobra 2017. godine, učesnici su posjetili Stolac, rodni grad Maka Dizdara. Značajnu pomoć u organizaciji konferencije pružila je asistenica na odsjeku za društvene i političke studije IUS-a Enna Đonlić.

Top