Orijentacijski dan za strane studente

U subotu, 11. marta 2017. godine, Ured za međunarodnu saradnju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) organizovao je Orijentacijski dan za strane studente koji su došli na razmjenu na IUS, u proljetnom semestru akademske 2016/17 godine. Studenti su uglavnom došli putem internacionalnih programa razmjene kao što su Erasmus+ i Mevlana ili individualno.

U okviru Orijentacijskog dana upriličena je posjeta Memorijalnom muzeju Srebrenice u Sarajevu, gdje su studenti imali priliku pogledati dokumentarne filmove o raspadu bivše SFRJ, genocidu u Srebrenici, te opsadi Sarajeva 1992-95. Nakon prezentacija i korisnih informacija koje se tiču novije istorije BiH, Dejtonskog sporazuma itd.. studenti su izjavili da im je bilo zadovoljstvo čuti direktne informacije o BiH od njenih sugrađana, a koje nisu imali priliku čuti u svojim zemljama.

Nakon edukacijskog i informativnog dijela Orijentacijskog dana, studenti su uz pratnju uposlenika i volontera IRO-a, posjetili najznačajnija kulturna i istorijska obilježja grada. Veličanstven pogled na Sarajevo sa Žute tabije bio je idealna prilika za studente da svojim selfijima zabilježe sjećanje na studentski period proveden u Sarajevu.  

Značajno je napomenuti da se interesovanje stranih studenata za razmjenu na IUS-u znatno povećalo u odnosu na prošlu godinu. U tekućoj akademskoj 2016/17 godini broj stranih studenata na razmjeni iznosi 40 studenata, dok je na razmjeni prošle godine učestvovalo ukupno 20 stranih studenata.  

Top