Moja Erasmus+ razmjena u Letoniji

Zovem se Amina Hadžiomerović i studentica sam  Psihologije na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). U ovoj kratkoj priči evociram svoja osjećanja i iskustvo nadajući se da će i drugi pratiti moj traj

Moja destinacija za odlazak na Erasmus bila je Riga, glavni grad Letonije. Iako u početku sam bila opuštena u vezi onog što će me zadesiti u novom okruženju 2000km daleko od kuće, prva sedmica u Rigi bila je suočavanje sa stvarnošću. Bila sam sama ili stalno na internet sa mojim prijateljima kod kuće. Istovremeno, pitala sam se da li su sve tvrdnje da Erasmus otvara vrata novim prijateljstvima bile samo kliše. Napravila sam grešku očekivajući da sve padne sa neba pravo u meni u ruke. Bila sam obuzeta društvenom anksioznošću I morala sam se natjerati da počnem rušiti kulturne i jezičke barijere. Ali nakon dvije sedmice, ovo se počelo mjenati kako sam počela da se družim.

To što sam bila studentica psihologije me je nagnalo da analiziram pozitivne i negativne strane za sve, i vidjela sam Erasmus kao dobru priliku da zaista spoznam sebe, bez ikakvih  pristrasnosti, tako da mogu riješiti neka od gorućih pitanja u mojoj stalnoj potrazi za identitetom. Šta više, budući da sam dobila stvarno velikodušnu stipendiju, po prvi put sam imala luksuz da često idem na putovanja i u obilaske. Za tri mjeseca, posjetila sam opčinjujuća mjesta, muzeje, galerije, vidjela djela Salvadora Dalija, Leonarda, Mikalanđelove muze, rusku umjetnost, holandski liberalizam. Putovala sam duž Baltika, posjetila ruska i poljska mjesta i spomenike iz srednjeg vijeka, i probala prave belgiske vafle. Takođe osjetila sam proljeće na letonijski način, pohodima na planine i sunčanjem u poznatim parkovima u Rigi.

Erasmus+ mi je dao šansu da otkrijem koje su to stvari koje me pokreću i svoju svrhu. Sada sam svjesna svojih sposobnosti i znam da mogu ostvariti svoj puni potencijal gdje god da odem. Erasmus+ je bio jako veliki korak za mene, ključni za moj lični i duhovni razvoj, koji me je naveo da shvatim da za mene ostajanje na jednom mjestu više nema smisla.

Top