Obnovljena saradnja: IUS i Sağlık Bilimleri Üniversitesi jačaju akademske veze

MoU

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) i Sağlık Bilimleri Üniversitesi (Univerzitet zdravstvenih studija) iz Istanbula, Turska, obnovili su postojeći memorandum o razumijevanju u ponedjeljak, 11. marta 2024. godine. Novi sporazum potpisali su predsjednica Upravnog odbora IUS-a prof. dr. Sevgi Kurtulmuş i rektor Sağlık Bilimleri Üniversitesi prof. dr. Kemalettin Aydın. Ovaj značajan sporazum ima za cilj poticanje akademske i obrazovne saradnje između dvije institucije, što će promovisati direktnu interakciju među fakultetima, studentima i osobljem kako bi se olakšala razmjena akademskih i kulturnih iskustava.

Glavni cilj ovog sporazuma je nastavak okvira za međusobnu saradnju, što će olakšati različite načine akademskog angažmana i partnerstva. Ovim formalnim sporazumom oba univerztieta teže stvaranju platforme za poboljšanje obrazovnih mogućnosti i naučnih nastojanja.

Opseg saradnje definisan u Sporazumu obuhvata širok spektar aktivnosti usmjerenih na obogaćivanje akademskog okruženja obje institucije. Jedno od ključnih područja fokusa je promocija neobaveznih akademskih studija, čime se studentima pruža mogućnost istraživanja interdisciplinarnih predmeta i proširenje baze znanja izvan uobičajenih granica.

Osim toga, Sporazum olakšava program razmjene studenata, omogućavajući studentima da se upoznaju sa različitim kulturama i steknu vrijedne uvide iz međunarodne perspektive. Oba univerziteta također će sarađivati na razvoju posebno osmišljenih programa za studiranje u inostranstvu, što će studentima pružiti jedinstvene prilike za učestvovanje u obrazovnim iskustvima na globalnom nivou.

Osim inicijativa usmjerenih na studente, Sporazum također naglašava važnost saradnje u akademskom istraživanju. Članovi akademskog osoblja obje institucije imat će priliku učestvovati u zajedničkim istraživačkim aktivnostima, potičući inovacije i razmjenu znanja u različitim područjima izučavanja.

Osim toga, Sporazum protiče razmjenu nezaštićenih informacija poput bibliotečkih resursa i istraživačkih publikacija, što povećava pristup vrijednim akademskim izvorima za akademsko osoblje i studente. Saradnja u programima kontinuiranog obrazovanja i obuka također će se olakšati, te omoućiti razvoj specijaliziranih vještina i stručnosti.

Sporazum također otvara put za organizaciju predavanja, međunarodnih sastanaka, zajedničkih konferencija i radionica, što će poslužiti kao platforma za naučnu raspravu i mogućnosti umrežavanja. Osim toga, prenos kredita i razvoj zajedničkih i dvojnih programa diploma omogućit će studentima da slijede akademske puteve koji se uklapaju u njihove karijerne težnje.

Na područjima gdje je praktično iskustvo ključno, poput medicine i stomatologije, Sporazum olakšava razmjenu akademskog osoblja kako bi radili u laboratorijima i organizovali kratkoročne prakstične sesije, obogaćujući obrazovno iskustvo i pripremajući studente za izazove stvarnog svijeta.

Kako partnerski odnos između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Sağlık Bilimleri Üniversitesi se nastavlja razvijati, očekuje se da će donijeti uspješne rezultate, te obogatiti akademska iskustva studenata i osoblja dok će istovremeno potaći jaču međunarodnu saradnju u obrazovanju i istraživačkom radu.

 

Share