Jačanje veza: Uspostavljena saradnja između Općine Posušje i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu

Visit of the representative of the Municipality of Posušje

U petak, 10. novembra 2023. godine, Općina Posušje je napravila značajan korak prema otvaranju vrata saradnje i međusobnog razvoja posjetom Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Delegacija, predvođena načelnikom Antom Begićem, učestvovala je u plodnim razgovorima s dužnosnicima IUS-a, čime se označio početak uspješne buduće saradnje.

Načelnika Općine je srdačno dočekao rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yıldırım, a posjeti su također prisustvovali dekan Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS), van. prof. dr. Edin Jahić i doc. dr. Adi Ćorović.

Sastanak je inicirao dr. Ćorović, koji predstavlja studijski program Arhitektura na IUS-u, a nedavno je pokrenuo kontakt s Općinom Posušje. Glavni cilj bio je istražiti mogućnosti saradnje između programa Arhitektura i Općine, s posebnim naglaskom na dobivanju geodetskih karata za studente IUS-a. Te karte bile bi od velikog značaja za poboljšanje kvalitete urbanističkih zadataka tokom tekućeg semestra.

Načelnik gospodin Ante Begić, prepoznavši potencijal za širi i dugoročniji angažman, predložio je proširenje saradnje kako bi uključila različite projekte urbanog dizajna u Posušju. Ovaj prijedlog usklađen je s vizijom Općine o održivom razvoju i strateškom urbanom planiranju.

Tokom posjete načelnika, ostvaren je značajan napredak u provođenju saradnje formalnim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između IUS-a i Općine Posušje. Saradnja ima za cilj doprinijeti stručnom, naučnom i tehnološkom razvoju obje institucije, što će potaći lokalni i regionalni društveni razvoj u procesu. Obuhvaća širok spektar saradnje, uključujući razmjenu znanja i informacija, razvoj i implementaciju obrazovnih programa, inicijative za obuku, istraživanje i analizu relevantnih podataka, kao i organizaciju radionica, seminara i konferencija.

Jedna od ključnih inicijativa je stvaranje prilika za stažiranje i praktičnu obuku za kvalifikovane studente, usklađujući se s trenutnim proceduralnim okvirom na IUS-u. Ovo ne samo da pruža studentima vrijedno iskustvo u stvarnom svijetu, nego odgovara i potrebama Općine za stručnim pojedincima koji doprinose rastu i prosperitetu Posušja.

Saradnja između Općine Posušje i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu obećava poticanje inovacija, poboljšanje obrazovanja i doprinos održivom razvoju regije.

Share