Takmičenje „TEF Blended Skills“ u Fatimi, Portugal

l

Kao dio projekta TEF (Tourism Education Future), čiji je partner IUS Centar za cjeloživotno učenje zajedno s institucijama iz 7 zemalja, održano je takmičenje u gastronomskim vještinama u Fatimi, Portugal.

Takmičenje pod nazivom TEF Blended Skills započelo je početkom novembra u online formatu, a finalno takmičenje je održano od 13. do 16. novembra 2023. godine a organizovala ga je domaća institucija Insignare, Qurem. Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva, Elma Hodžić, Ajdin Mešinović i Kemal Velić, zajedno sa mentorom Harisom Biđevićem, bili su članovi transnacionalnih takmičarskih timova s učenicima iz Italije i Portugala. Tokom online dijela, takmičari su predstavili interaktivne pristupe nacionalnim i regionalnim kuhinjama.

Tema finalnog takmičenja je bila mediteranska kuhinja, a jedan od glavnih kriterija ocjenjivanja, osim okusa i kreativnosti, bio je smanjenje otpada.

Prvo mjesto osvojio je tim Ajdina Mešinovića za vegetarijansko predjelo pod nazivom "Miris jeseni", drugo mjesto osvojila je ekipa Elme Hodžić sa svojim desertom "Canolli svijeća iz Fatíme", a treće mjesto osvojila je ekipa Kemala Velića s glavnim jelom "Pileći rolat boljeg kuhara".

Čestitamo vrijednim učenicima na izuzetnom uspjehu!

Ovo takmičenje je bila prilika za najbolji mogući prikaz naše kulinarske tradicije.

Projekat TEF ima za cilj uvođenje inovacija u stručno obrazovanje u sektoru turizma putem različitih aktivnosti namijenjenih učenicima, nastavnicima i trenerima.

IUS Centar za cjeloživotno učenje

Share