Transformacija inžinjera sa profesorom emeritusom dr. Asifom Šabanovićem: Razvoj ka STEM+ specijalizaciji

Transforming Engineers by Professor Emeritus Dr. Asif Šabanović

U utorak, 26. marta 2024. godine, profesor emeritus dr. Asif Šabanović s Fakulteta tehničkih i prirodnih nauka (FENS) IUS-a održao je zanimljivo predavanje o ključnoj ulozi STEM obrazovanja (nauka, tehnologija, inžinjering i matematika) na svim obrazovnim nivoima. Zagovarao je da inženjeri pređu u specijalizirane inženjere STEM+ usmjerenja, ističući postojeće napore unutar FENS-a, ali i utvrđujući područja za daljnje poboljšanje.

Prof. Šabanović je tokom prezentacije predstavio trenutne trendove i nove tehnologije u 21. stoljeću, naglasivši ključnu ulogu univerziteta u oblikovanju budućih inženjera. Paralelno s brzim tehnološkim transformacijama koje se bilježe u korporativnom sektoru, istakao je potrebu za kontinuiranim prilagođavanjem i inovacijama.

Osim toga, prof. Šabanović se osvrnuo na višestruke uloge edukatora, menadžera i studenata u procesu učenja, naglašavajući važnost interdisciplinarnih pristupa i integracije istraživanja u vertikalno učenje.

Predavanje je završilo aktivnom sesijom pitanja i odgovora, gdje su prisutni imali priliku za dublje istraživanje ove teme i učestvovanje u zanimljivim diskusijama.

Share