Erasmus+ razmjena razvija ekološku svijest: Radionice s francuskim profesorima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

Arch

U okviru dinamičnog programa razmjene Erasmus+, profesori s Junia School of Science and Engineering Katoličkog univerziteta u Lilleu u Francuskoj nedavno su svoje stručno znanje donijeli na Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), gdje su organizovali zanimljive radionice za studente studijskog programa Arhitektura. Fokus radionica je bio na ključnim ekološkim tema, što je omogućilo neprocjenjiva iskustva za učesnike.

Jedna od radionica, koju je vodila profesorica Vedrana Ikalović, pažljivo je prilagođena studentima predmeta Urban History. Sesija profesorice Ikalović fokusirala se na ekološki prihvatljiva i održiva naselja, istraživši historijski razvoj i savremene implikacije urbanog razvoja s snažnim naglaskom na ekološkim pretpostavkama. Studenti su se uključili u razgovore o inovativnim pristupima urbanom planiranju koji prioritet daju održivosti.

U drugoj radionici pod nazivom 'Klimatska freska', profesorica Ana Ruiz Bowen vodila je studente koji se specijaliziraju za održivi dizajn kroz razmišljanje o klimatskim pitanjima. Radionica profesorice Bowen osmišljena je kako bi produbila razumijevanje klimatskih promjena i njihovog utjecaja na dizajnersku praksu. Studenti su potaknuti na razmjenjivanje kreativnih rješenja koja usklađuju arhitekturu s ekološkom održivošću.

Ove interaktivne sesije su poslužile kao platforma studentima da prošire svoje perspektive i razviju praktične vještine u rješavanju hitnih ekoloških izazova. Razmjena ideja između međunarodnih edukatora i studenata na IUS-u primjer je duha saradnje Erasmus+ programa, što potiče međukulturno učenje i inspiriše generaciju arhitekata i dizajnera posvećenih održivim praksama.

Share