Studenti psihologije IUS-a učestvovali na Festivalu djece i mladih

l

Studenti psihologije i njihova mentorica, asistentica Lejla Mustoo Başer, su aktivno učestvovali na Festivalu djece i mladih „Djeca i mladi vam govore“, koji je održan 27. novembra 2023. godine. Tim psihologije IUS-a održao je prezentaciju na temu: „Nasilničko ponašanje - poziv u pomoć“, objasnivši važne aspekte u razumijevanju psiholoških uzroka i posljedica, kao i preventivne mjere u okviru situacija nasilničkog ponašanja. Nadalje, istaknut je i njegov utjecaj kontekstu porodice i obrazovnih ustanova, kao i njihova međusobna povezanost.

Bilo je izuzetno zadovoljstvo biti dio poticajnog procesa u kojem su mladi imali priliku izraziti svoje percepcije, proširiti svoje znanje i angažovati se u promicanju mentalnog zdravlja, od preventivnih mjera do efikasnog suočavanja. Osim toga, tim IUS-a je učestvovao u panel raspravi u kojoj su studenti kao predstavnici studijskog programa Psihologija razmijenili važna saznanja s drugim studentima, pedagozima, socijalnim radnicima, policijskim službenicima i roditeljima. Ono što je pojačalo značaj ovog iskustva je činjenica da ciljevi festivala podržavaju Ciljeve održivog razvoja (SDG) broj 3, 4, 5, 10 i 16.

Zahvaljujemo se organizatoru i stručnjaku u praksi, gospođi Nermini Vehabović-Rudež, na pozivu za učestvovanje studijskog programa Psihologija i moderiranju festivala. Također, želimo zahvaliti članovima prezentacijskog tima studenata: Iman Hasanović, Sajri Hodžić i Tari-Michelle Gliha, kao i članovima tima panel rasprave: Sumeji Kadribegović, Aldemaru Memiću i Sari Humić na ogromnom zalaganju i trudu. Radujemo se novim aktivnostima vezanim za promicanje mentalnog zdravlja i razmjenu znanja.

Share