Uspješno završen projekat "Open FOAM - CFD alat sa otvorenim izvornim kodom"
 

"Open FOAM - CFD alat sa otvorenim izvornim kodom" u okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D)

Uspješno su završene aktivnosti “Open FOAM - CFD alat sa otvorenim izvornim kodom” u okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D), a koji je bio projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH. Projekat je trajao 12 mjeseci i u tom vremenskom intervalu su realizovane četiri edukativne radionice.

Cilj projekta je bio pružanje podrške BiH u kreiranju povoljnog okruženja za uključivanje ljudskog i finansijskog kapitala dijaspore – investicija, prenosa znanja i ideja, socijalnog i kulturnog umrežavanja. Koordinator projekta, van. prof. dr. Muhamed Hadžiabdić, zajedno sa stručnjakom iz dijaspore, dr. Mirzom Popovcem iz austrijskog Instituta za tehnologiju, je organizovao niz radionica koje su omogućile transfer tehničkih znanja i vještina. Inženjeri iz četiri bh. kompanije su pohađali radionice na kojima su zajedno radili sa stručnjakom iz dijaspore.

U ponedjeljak, 15. aprila 2019. godine je održana posljednja radionica kada su učesnicima, uz prisustvo predstavnika UNDP-a, dodjeljeni i certifikati. Kroz uspješnu saradnju privatnog sektor i obrazovanja firme će sada moći da plasiraju svoje usluge na nova tržišta a njihovi mladi inžinjeri su stekli vještine koje će donijeti konkurentnost.

Top