Zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag posjetio IUS

Danas je u organizaciji Međunarodne turske agencije za saradnju i kooperaciju (TIKA), Međunarodnog udruženja za predstavljanje života poslanika Muhameda i turskog Ministarstvo za socijalnu politiku počela konferencija u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu pod nazivom 'Međunarodna konferencija o porodici'. Svečani gost konferencije bio je zamjenik premijera Turske Bekir Bozdag.

"U zaštićenoj zoni UN-a, odnosno u Srebrenici, desio se jedan od najvećih genocida ikad. To je sramota koliko onih koji su počinili genocid, toliko i onih koji su to mogli spriječiti, a nisu. Želim da se ovakvo nešto više nikada nigdje ne ponovi", rekao je Bozdag u svom govoru, nakon čega je prenio pozdrave predsjednika Turske Abdullaha Gula i premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Bozdag je dodao da je Turska uvijek bila i da će uvijek biti na strani BiH. "Onaj ko želi da vidi čemu vodi nacionalizam i mržnja, neka pogleda Srebrenicu", kazao je Bozdag, te poručio da Srebrenica govori da se bez obzira na razlike u vjeri, naciji i ostalome treba sačuvati ljudskost.

Ističući da se treba očuvati kultura, nauka, umjetnost i sve što je lijepo, Bozdag je kazao da je juče bio potresen onim što je vidio.

Simpozijumu su, osim Bekira Bozdaga, prisustvovali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, generalni direktor TIKA-e Serdar Cam, predstavnica Parlamenta Azerbejdžana Ganira Pashayeva, sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, predsjednik Muhdera prof. dr. Ilhan Yildiz, rektor IUS-a prof. dr. Ozer Cinar, te mnogi drugi.

U znak zahvalnosti premijeru Seadu Čauševiću, rector Çınar je uruči poklon, plaketu IUS-a.

Top