Proljetni festival Internacionalnog univerziteta u Sarajevu

Mnoge zabavne aktivnosti i koncerti obilježili su ovogodišnji Proljetni festival Internacionalnog univerziteta u Sarajevu koji je održan 29. i 30. maja 2013. godine.

Proljetni festival IUS-a organizovan je peti put, kao i ranijih godina student su pripremili i osmislili sadržaj Festivala.

Ova manifestacija bila je prilika za IUS da još jednom pokaže svoju internacionalnu dimenziju, iskazanu kroz konkretnu mogućnost da se na Festivalu mladi ljudi susretnu, predstave, prezentuju, te da na licu mjesta upoznaju ''druge i drugačije''.

Ove godine pokroviteljstvo Festivala preuzelo je Ministarstvo omladine i sporta Republike Turske, a učešće na istom su uzeli i mnogi priznati umjetnici iz BiH i Turske.

Tokom Festivala bili su organizovani prezentacijski štandovi za studente koji su željeli skupiti sredstva za različite namjene. Studenti su prodavali hranu, odjeću i knjige kako bi podigli svijest javnosti o različitim ciljevima i prikupljali novac za one kojima je potreban.

Ambasade Kuvajta, Indonezije, Egipta, Brazila i Kraljevine Saudijske Arabije tokom prvog dana Festivala predstavili su bogatstvo svojih kultura kroz izložbe i prezentacije.

Događaj je završio nastupom IUS rock benda koji je održao jednosatni koncert i nastupom umjetnika Orhana Çakmaka koji je stigao iz Istanbula samo za ovu prigodu. Mirza Šoljanin je prvi dan Proljetnog festivala uljepšao svojim pjesmama kao i odličnom izvedbom pjesama drugih bh izvođača.

Koncert je održao Yusuf Güney, koji je povodom drugog dana Proljetnog IUS festival došao iz Londona.

Studenti, profesori i osoblje uživali su u noći muzike i zabave, radujući se sličnim događajima u budućnosti.

Festival je održan u kampusu IUS-a, na otvorenom.

The Festival was held outdoors.

Please click here for iusFEST web site and photos

Top