Program dvojnih diploma IUS-a i Istanbul Univerziteta (IU) dobio saglasnost Ministarstva Kantona Sarajevo

 

 

Sa velikim zadovoljstvom smo primili vijest da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dalo saglasnost da Internacionalni univerzitet u Sarajevu uspostavi Program dvojnih diploma u saradnji sa Istanbul univerzitetom (IU), a uvažavajući sve relevantne zakonske i podzakonske propise .

Sporazum o dvojnim diplomama dodiplomskih zajedničkih programa potpisan je još u novembru 2019. godine između Istanbul Univerziteta (IU) i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Sporazum su potpisali rektor IU-a, prof.dr Mahmut Ak i rektor IUS-a, prof.dr Ahmet Yildirim. Ovaj Protokol ostaje na snazi i važi tokom perioda od pet (5) godina počevši od datuma potpisa predstavnika zvaničnih ustanova.

Tri studijska programa koja će se nuditi kroz ovaj sporazum bit će Ekonomija, Menadžment-biznis, i Političke nauke i međunarodni odnosi. Program međusobnog prenošenja studija pripremit će studente obje institucije da pohađaju svoj pripremni program (ELS) i prve dvije akademske godine na IUS-u, a zatim će nastaviti treću i četvrtu godinu na IU-u. Jezik nastave na programu za sticanje dvojne diplome biće engleski.

Ovo će biti odlična prilika za sve student da ne samo studiraju u dvije različite zemlje i dobiju dvojne diploma, već i da žive i upoznaju kulturu jezik i običaje te druge zemlje.

Istanbul univerzitet (IÜ) sa 560 godina svog postojanja najstarija je visokoškolska ustanova u Republici Turskoj, a ubraja se i među 10 najranije osnovanih univerziteta u Evropi. U svom sastavu ima 22 fakulteta, sedam stručnih visokih škola, 767 programa. Mnogi istaknuti naučnici studirali su na ovom univerzitetu, a bivši student Aziz Sancar je 2015. godine postao dobitnik Nobelove nagrade za hemiju. IÜ važi za jedan od najboljih univerziteta u Repubulici Turskoj, a spada i među najbolje univerzitete Azijsko-pacifičkog područja.

IUS izražava ogromno zadovoljstvo uspostavljanjem Programa dvojnih diplomima sa ovako renomiranim univerzitetom. Osim što ima odličnu povezanost s tržištem rada kroz različite sporazume, ovakvim programima IUS proširuje i svoju saradnju i sa drugim univerzitetima širom Europe.

Top