Prof. dr. Aliye F. Mataraci na Simpozijumu u Prištini

Docentica, prof. dr. Aliye F. Mataraci, šefica Odsjeka za društvene nauke i koordinatorica Programa društvenih i političkih nauka na IUS-u, pozvana je kao glavni govornik na 3. Međunarodni naučni simpozij "Novi horizonti u nauci" (ISS2018) u Prištini, na Kosovu, od 5 do 8 septembra, 2018. godine. ISS2018 "Novi horizonti u nauci" ponudili su jedinstvenu platformu za podsticanje znanja u dijeljenju i razmjeni iskustava iz oblasti zdravstvenih, društvenih i inženjerskih nauka. Simpozijum je održan u saradnji sa Institutom Yunus Emre, Univerzitetom u Prištini i Univerzitetom u Mitrovici u prostorijama Instituta Yunus Emre u Prištini, Kosovo, pod pokroviteljstvom NWSA akademskog žurnala.

Otvaranju simpozijuma prisustvovali su Ministar Javne Uprave Republike Kosovo Mahir Yagcilar i ambasador Turske na Kosovu, Kıvılcım Kılıç, pored predstavnika turskih institucija, univerziteta na Kosovu i akademika iz 54 zemlje. Uvodničari, uključujući i direktora Kulturnog instituta Yunus Emre, dr. Mehmeta Ülkera, su redom naglasili značaj takvih simpozijuma u jačanju odnosa i saradnje između Kosova i Turske i drugih zemalja u regionu.

Nakon uvodnih govora održana su predavanja glavnih govornika: dr. Franca Vidića iz Biotehničkog centra Naklo, Slovenija; dr. Orhana Özbeya sa Univerziteta Firat, Turska i dr. Aliye F. Mataraci sa IUS-a, BiH.

Top