Prezentacija na temu “Suština terora: Oprečna objašnjenja terorizma kroz društvene nauke” održana na IUS-u

Presentation on the Topic of “The Essence of Terror: Contending Explanations for Terrorism across the Social Sciences" held at IUS

U petak, 17. decembra 2021. godine, profesor Naveed S. Sheikh, predavač na Odsjeku za Međunarodne odnose na Univerzitetu u Keelu (UK) i glavni urednik časopisa Politika, religija i ideologija, je održao prezentaciju na temu “Suština terora: Oprečna objašnjenja terorizma kroz društvene nauke”.

O etiologiji, ili uzročnosti, terorizma se u velikoj mjeri raspravlja među suprotnim paradigmama analize. Profesor Sheikh je kratko govorio o različitim teorijama o terorizmu kao što su: strukturalne, kulturološke, perceptivne, psihološke i društveno-biološke teorije. Pored toda, prof. Sheikh je predstavio i kartografiju studija o terorizmu koje pokrivaju pristupe fenomenu terorizma na mikro-, mezo-, i makro nivou. Naglasio je kako se razlikuju ne samo kada je riječ o suštini terorizma nego i posljedicama koje ova ontološko- epistemiološka podjela ima o efikasnim strategijama borbe protiv terorizma.  

Prof. Sheikh je istakao da je terorizam višeslojan fenomen koji postoji na više nivoa i ima složenu kompleksnost, te da su odgovori na terorizam, u najboljem slučaju, pretpostavke koje se direktno vežu za naše narode na nivou iznad etiologije ovog fenomena.   

Share