Premijer Turske Binali Yıldırım i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić održali predavanja na IUS-u

Premijer Republike Turske Binali Yıldırım, koji je bio u Bosni i Hercegovini u službenoj posjeti, imao je sastanak sa studentima IUS-a i akademskim osobljem na univerzitetu. Delegaciju je pozdravio predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), g. Hasan Topaloğlu, vršilac dužnosti rektora IUS-a Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, prorektor prof. Dr. Metin Toprak i dekani fakulteta. Poslije svečanog prijema kojem se pridružio i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić, delegacija je prisustvovala plesnom performansu koji su izveli učenici Osnovne škole Fondacije "Isa-beg Ishaković" u ulaznom holu univerziteta. Premijer Binali Yıldırım se i slikao sa studentima. 

PM Binali Yıldırım je informisan o SEDEF-u i njegovim ustanovama, vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji "Maarif Koledž", univerzitetskim i budućim planovima ovih institucija od strane predsjednika SEDEF-a g-dina Hasana Topalaglu i vrsioca duznosti rektora IUS-a Prof. Dr. Ahmeta Yıldırıma. Predsjednik SEDEF-a g. Topaloğlu je naglasio da je njihov cilj obezbjeđivanje kontinuiranog obrazovanja od vrtića do doktorske disertacije i objasnio ulogu Fondacije u borbi protiv FETÖ. Nakon sastanka, premijer Binali Yildirim i delegacija su se okupili sa studentima, akademskim osobljem i gostima.
Nakon uvodnog govora koji je održao Vršilac dužnosti rektora IUS-a Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Dr.Denis Zvizdić govorio je o značaju IUS-a za Tursku i Bosnu i Hercegovinu, kao i o kvalitetu SEDEF-a u obrazovanju.

 

Premijer Binali Yıldırım je rekao da je ovo njegova druga posjeta IUS-u i da je on jedna od institucija koja razvija bogatu civilizaciju Bosne i Hercegovine i širi toleranciju. On je takođe spomenuo da, iako to nije stari univerzitet, on  ima mnogo stvari kojima se može ponositi. Nastavio je svoj govor: "Univerzitet se nalazi na jednom mjestu, ali traži ono što je univerzalno. Ne govori samo o društvu u kome se nalazi, već se bavi čitavim svijetom kroz univerzalne koncepte i vrijednosti. Internacionalni univerzitet u Sarajevu nastavlja da služi svojoj historijskoj akumulaciji vrijednosti za bolji i mirniji svijet ".

On je rekao da SEDEF, osnivačko tijelo univerziteta, nastavlja svoje obrazovanje od osnovne škole do srednje škole, te naporno radi kako bi osigurali dobro obrazovanje za ljude koji žive u Bosni i Hercegovini.  "FETÖ i njihovi članovi su uglavnom aktivni u obrazovanju. Potrebno je nekoliko godina da se smanji njihov uticaj u ovoj oblasti. Kada smo tražili od naše bosanske braće da zatvore ove škole, pronasli smo alternativni način. Ovdje imamo primjer SEDEF-a. Vjerujemo da će obje zemlje biti oprezne u tome da FETO ne šteti našem bratstvu ", rekao je premijer Binali Yıldırım.  "Predlažem da studenti koji studiraju na ovom univerzitetu i nalaze se u tako lijepoj zemlji,  budu više radoznali, da čitaju više i nauče najmanje dva strana jezika. Takođe, od vas tražim da kreirate široku perspektivu kroz informacije koje naučite iz vašeg nastavnog plana i programa, iz vijesti i historije ", savjetovao je premijer Binali Yıldırım.

Nakon svog govora, premijer Binali Yıldırım  je dobio sliku Sebilja, simbol Sarajeva od strane vršioca dužnosti rektora  IUS-a Prof. Dr. Ahmeta Yıldırıma. Delegacija u kojoj su bili zamjenik premijera Recep Akdağ, ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekçi, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan, direktor za vjerske poslove Ali Erbaş, zamjenik predsjedavajućeg AKP grupe Mustafa Elitaş i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç je nakon toga otišla sa IUS-a.

 

Top