KİYADER
 

Održan Simpozij o značaju i radu NVO-a na IUS-u

Međunarodni simpozij ‘’Uloga i značaj nevladinih organizacija u međunarodnim odnosima" organiziran u saradnji Fakulteta menadžmenta i javne uprave (FBA) i KİYADER humanitarnog udruženja iz Turske, održan je danas 24. marta na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).  

Prisutnim gostima, profesorima i studentima, sa riječima dobrodošlice, obratio se rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu, koji je u svom govoru naglasio važnost rada nevladinih organizacija a posebno njihov rad na međunarodnom polju. Rektor Oğurlu je istakao da je nevladin sektor veoma važan alat u demokratskom sistemu i da mu je osnovna djelatnost javni sektor, te naglasio da je angažman studenata u datom sektoru veoma značajan.

Prisutne goste je pozdravila i predsjednica KİYADER humanitarnog udruženja, Esra Gültekin. Ona je istakla da KİYADER udruženje daje stipendije za 81-og studenta dodiplomskog i postdiplomskog studija iz 25 zemalja. Osim formalne edukacije, Udruženje daje mogućnost i edukacije kroz različite društvene aktivnosti u cilju razvijanja socijalnih vještina studenata i jačanja kvaliteta stečene edukacije. Dekan Fakulteta menadžmenta i javne uprave (FBA), prof. dr. Hasan Korkut pozdravio je goste iz međunarodnih nevladinih organizacija koji su danas prisustvovali Simpoziju. U okviru Simpozija, održane su četiri sesije predavanja o radu i razvoju nevladinog sektora.

U prvom dijelu Simpozija, govornici su  razgovarali o ulozi civilnog društva u demokratskom procesu, aktivnostima nevladinog sektora, te mehanizmu podrške i kontrole nezavisnosti njihovog rada. Ujedno, raspravljao se i o problemima sa kojima se suočava NVO sektor.  Također, na Simpoziju se posebno govorilo o studentima koji studiraju u inostranstvu suočavaju sa kulturološkim šokom i promjenama u ponašanju koje je uvjetovano sa novom sredinom u kojoj se nalaze. Zaključeno je da NVO imaju veliki prostor za djelovanje pri ublažavanju i normalizaciji procesa prilagodbe novom načinu života.

 

 

 

Top