Ljetna škola inovatorstva GeekFEST2013 na IUS-u

Uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, u oblasti "Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu" za 2012. godinu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organizovao je Ljetnu školu inovatorstva - GeekFEST2013, koja se održava od 1. do 5. jula 2013. godine na IUS-u.

GeekFEST2013 je okupio grupu od 50-tak talentovanih srednjoškolaca, trećeg i četvrtog razreda, sa područja cijele Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Banjaluka, Visoko, Tuzla, Bijeljina, Jajce, Teslić, Sanski Most, Mostar i Trebinje), koji pohađaju petodnevni program iz jedne od tri zastupljene tehničke discipline: Molekularno kloniranje , Talasi i signali i Android programiranje. Unutar svakog programa, učenici su upoznati sa atraktivnim modernim temama i tehnikama, a za izvođenje vježbi imaju pristup savremeno opremljenim univerzitetskim laboratorijama. Nastava se odvija na engleskom jeziku i uključuje predavanja i intenzivan laboratorijski rad.

Predavači na GeekFEST2013-u su mladi stručnjaci, profesori elektrotehnike, računarskih nauka, industrijskog i genetičkog inžinjeringa sa IUS-a. Vođa projekta je doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović, predavač na programu Računarskih nauka i inžinjeringa i šefica Odbora za istraživanje IUS-a. "Kroz ovu školu, cilj nam je potaknuti interes mladih ljudi za tehničke nauke i istraživanje", istakla je dr. Telalović.

"Oduvijek sam bila fascinirana raznolikošću svih živih organizama na svijetu i činjenicom da čak ni jednojajčani blizanci nemaju istu genetičku sliku i strukturu. Ta činjenica probudila je sjeme istraživačkog duha u meni, a divno je i spoznati da smo svi već prirodom predodređeni i različiti", rekla je polaznica sekcije Molekularno kloniranje, Adna Sijerčić iz Sarajeva.

Učešće na GeekFEST2013-u bilo je idealna prilika za mnoge učenike da svoja teoretska znanja primijene u praksi. "Ovdje sam se prvi put susreo s pravim laboratorijem. Isprobao sam jedan eksperiment i usavršio stručne termine iz elektrotehnike na engleskom jeziku", izjavio je Zubejr Sedić, maturant Gimnazije "Hasan Kikić" iz Sanskog Mosta, koji je ove godine osvojio i stipendiju za studij na IUS-u, na programu Elektrotehnike.

Žiko Simeunović, učenik trećeg razreda bijeljinske gimnazije "Filip Višnjić", polaznik je sekcije Android programiranje . Na GeekFEST2013 je, kaže, došao radi druženja sa vršnjacima iz raznih krajeva BiH, te radi sticanja novog znanja i iskustva. "Nadam se da će mi znanje iz kompjuterskih nauka koje ovdje steknem koristiti kao osnova za upis na fakultet. Nakon završetka srednje škole namjeravam upisati arhitekturu".

Na GeekFEST2013-u učestvuje i Ana Jelačić, učenica United World College iz Mostara. "Uživam u timskom radu i sticanju novih vještina, šireći svoje horizonte. Uvijek su me interesovale različite naučne discipline, jer, uostalom, sve se na svijetu vrti oko zakona nauke. Tako da je ova ljetna škola baš dobra prilika za upoznavanje svijeta i procesa stvaranja svega oko nas iz ugla nauke", rekla je Ana, polaznica sekcije Molekularno kloniranje.

Pored besplatne nastave, IUS je svim učesnicima škole, obezbijedio i hranu i smještaj u studentskim domovima, u okviru kampusa IUS-a na Ilidži, kao i zanimljive vannastavne aktivnosti.

Dragana Tukić-Nikolić, profesorica informatike iz bijeljinske gimnazije, došla je u pratnji svojih pet učenika, koji pohađaju nastavu iz Android programiranja i Molekularnog kloniranja . "Ovo je idealna prilika za mlade ljude da se druže i nauče nešto korisno. Neki učenici su prvi put u Sarajevu, tako da smo iskoristili priliku da obiđemo Baščaršiju i okolinu Sarajeva. Djeca su oduševljena programom GeekFEST2013. Nadam se da će se saradnja naše škole s Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu uspješno nastaviti".

Top