Komemoracija 25. godišnjice masakra Hodžali održana na IUS-u

U petak, 24. februara 2017. godine, komemoracija 25. godišnjice masakra Hodžali održana je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Delegacija koju su predvodili ambasador Azerbejdžana u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, Nj. E. dr. Eldar Hasanov, i član parlamenta Republike Azerbejdžan gosp. Rovshan Rzayev, položila je vijenac spomeniku posvećenom žrtvama rata u Parku azerbejdžansko-bosanskohercegovačkog prijateljstva. Nakon ceremonije, delegacija se uputila ka Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, koji je bio domaćin međunarodne konferencije pod nazivom: „Hodžali: 25 godina žalosti i put koji vodi do pravde. “

Konferencija ja poslužila kao mjesto za široku raspravu o planiranim zločinima koje su počinile Oružane snage Jermenije nad civilnim stanovništvom u gradu Hodžali u Azerbejdžanu, neočekivanom vojnom napadu na ovaj grad, međunarodnoj reakciji na ove zločine, kao i kvalifikacijama za zločine počinjene u gradu Hodžalii odgovornosti prema međunarodnom pravu.

Rektor IUS-a prof. dr. Tahsin Erkan Türe je svojim govorom otvorio konferenciju. Tom prilikom, rekao je: „Dok se sjećamo 25. godišnjice masakra Hodžali, moramo informisati međunarodnu zajednicu o užasima ratnih zločina koje čine okupatori i zahtijevati pravdu za nevine žrtve.” Dr. Türe je takođe podsjetio publiku na poruku prijedsednika Alije Izetbegovića: „Nemojte nikada zaboraviti genocid, jer ako ga zaboravite, on će se ponoviti.“

Slijedila su izlaganja istaknutih govornika: prof. dr. Iulian Chifu, predsjednik Centra za prevenciju konflikata i rana upozorenja iz Rumunije; Nj. E. dr. Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana; vanr. prof. dr. Metin Boşnak sa fakulteta FEDU pri IUS-u; gosp. Rovshan Rzayev, član parlamenta Republike Azerbejdžan; gđa Azra Jašarević, advokat; gosp. Slobodan Samardžija, novinar; Seyran Mirzazada, direktor Azerbejdžansko-crnogorskog kulturno-ekonomskog centra; doc. dr.  Edin Halapić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji su bili prisutni mnogi drugi uvaženi gosti, ambasador Turske u BiH. Nj. E. Haldun Koç, predsjednik fondacije SEDEF gosp. Hasan Toplaoğlu, brojni zvaničnici, članovi akademske zajednice i profesori IUS-a, istaknuti stručnjaci, i drugi. Konferencija je organizovala ambasada republike Azerbejdžana u BiH, Srbiji i Crnog Gori, u saradnji sa Internacionalnim Univerzitetom u Sarajevu.

 

Informacije o genocidu u gradu Khojaly

U noći između 25. i 26. februara 1992. godine jermenske oružane snage uz pomoć 366. pješadijskog puka bivšeg SSSR-a zauzele su Khojaly – mali grad smješten u regiji Nagorno-Karabakh Republike Azerbejdžan. Masakr bez presedana počinjen je nad azerbejdžanskim stanovništvom u gradu. Ova krvava tragedija, koja je postala poznata kao genocid u Khojalyu obilježena je istrebljenjem i zarobljavanjem na hiljade Azerbejdžanaca, a grad je sravnjen sa zemljom.

Brutalno uništenje stotina nevinih stanovnika Khojalya bilo je jedan od najtežihzločina za vrijeme oružanog sukoba u regiji Nagorno-Karabakh u Azerbejdžanu i u njenoj okolini (in and around the Nagorny Karabakh region of the Republic of Azerbaijan).

Kao rezultat toga, 613 osoba je ubijeno, uključujući  106 žena, 63 djece  i 70 starijih osoba. 1.275 stanovnika je zarobljeno, dok je sudbina 150 osoba ostala nepoznata do danas. U toku tragedije 487 stanovnika Khojalya teško su ranjeni, uključujući 76 maloljetne djece. 6 obitelji su potpuno uništene, 26 djece je izgubilo oba roditelja, a 130 je ostalo bez jednog od njih. Od onih koji su poginuli, 56 osoba je ubijenoposebno okrutno: živi su spaljeni, skalpirani, odrubljene su im glave, iskopane su im oči, a trudnicama su probadani stomaci.

Genocid u Khojalyu  priznat je i obilježen u parlamentarnim aktima usvojenim u brojnim zemljama. Do sada, zakonodavna tijela Bosne i Hercegovine, Kolumbije, Češke Republike, Hondurasa, Jordana, Meksika, Pakistana, Paname, Perua, Rumunije, Sudana i Džibutija, kao i zakonodavna tijela više od deset država u Sjedinjenim Američkim Državama usvojila su relevantne parlamentarne rezolucije.

Također, na svojoj 39. sjednici održanoj u Džibutiju u novembru 2012. godine, Vijeće ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIS) usvojilo je rezolucijuo priznavanju zločina počinjenih u Khojalyu kao genocid.

Top