IUS Representatives at staff week in Zielona GoraPredstavnici IUS-a na sedmici uposlenika u Zielonoj Gori

Sedmica uposlenika u Zielonoj Gori održana je uz učešće nekoliko predstavnika univerziteta iz Vijetnama, Ukrajine, Grčke, Srbije, Bjelorusije i Bosne i Hercegovine.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu su predstavljali prorektor Dr. Metin Toprak, koordinator programa za engleski jezik i književnost Dr. Ervin Kovačević i gospođa Zühal Güvener iz Ureda za međunarodne odnose.

Razne delegacije imale su priliku da se sastanu sa rektorom Univerziteta u Zielonoj Gori, pro-dekanom odgovornim za međunarodne sporazume, dekanima fakulteta, kao i sa gradonačelnikom Krosno Ozdrzanskih, te da razmatraju mogućnosti dalje saradnje, uključujući mogućnost pružanja zajedničkih diploma i povećanje saradnje na postojećim linijama kao što su Erasmus + student i razmjena osoblja.

Tokom posjete delegacija, bili su prisutni i studenti Erasmus + iz njihovih matičnih institucija. Gorica Stevanović, doktorant iz IUS-a koja trenutno studira kod prof. Dr Mareka Smoluka i g-đa Selin Öksüz iz programa ELIT Bachelor aktivno su učestvovale u pripremi  sedmice uposlenika. Tokom posjete predstavnici IUS-a takođe su iskoristili svoj boravak u cilju razgovora o budućnosti saradnje sa stanovišta studenata na razmjeni. Oba studenta sa IUS-a su izjavila da je njihov boravak u Zielonoj Gori odlična prilika za razmjenu studija i da će iskustva Zielone Gore preporučiti svojim vršnjacima na IUS-u.

Tokom sedmice uposlenika, osoblje IUS-a istraživalo je i potencijalne veze sa drugim univerzitetima koji su prisustvovali sedmici zaposlenih i uspostavili su temelje za dalju saradnju, posebno u zajedničkim obrazovnim poduhvatima kao što su zajednički organizovane konferencije i razmjene koje vode do zajedničkih diploma.

Prof. dr Marek Smoluk, organizator radne sedmice, je više puta izjavio da će jača saradnja predstavljenih univerziteta rezultirati ne samo jačanjem novih veza između institucija BiH, Srbije i Grčke, već će dovesti i do boljeg međusobnog  razumijevanja, što dovodi do stvaranja zajedničkih diploma, pa će obrazovni potencijal utvrđenih programa imati koristi od institucionalnog i kulturnog bogatstva svih partnera.

Prof. dr Smoluk je bio čest partner u različitim obrazovnim aktivnostima IUS-a, kao što je ICECI konferencija na kojoj je bio i glavni govornik 2017. godine i doprinjeo svojom ekspertizom daljem razvoju Programa engleskog jezika i književnosti putem stalne elektronske korespondencije.

Top