IUS dodijelio priznanje za životno djelo dr. Mahathir Mohamadu

U petak, 17. maja 2013. godine na Internacionalnalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je svečana ceremonija dodjele priznanja za životno djelo dr. Mahathir Mohamadu, premijeru Malezije u periodu od 1981. do 2003. godine.

Priznanje pod nazivom pod nazivom "Životni primjer i izvor inspiracije u domenu obrazovanja i nauke mladima u Bosni i Hercegovini'', uvaženom gostu uručio je rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar.

Na ceremoniji dodjele prizanja bile su prisutne brojne zvanice, među kojima su bili: dr. Haris Silajdžić, premijer Kantona Sarajevo, gosp. Suad Zeljković, načelnici općina Ilidža, Stari Grad i Novi Grad, prof. dr. Senaid Memić, gosp. Ibrahim Hadžibajrić, gosp. Semir Efendić, bivši ambasador BiH u Maleziji, gosp. Hajrudin Somun, strani ambasadori u BiH, profesori, studenti, te ostale uvažene zvanice iz zemlje i inostranstva.

U svom obraćanju skupu dr.Mahathir, koji je bio jedna od najistaknutijih političkih figura Azije i cijelog svijeta, istakao je značaj i ulogu obrazovanja u zemljama u razvoju, posebno kroz primjer svoje zemlje Malezije.

Dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine i njenih naroda, dr. Mahathir je, kao ambasador mira, aktivno učestvovao u smirivanju ratnih sukoba u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije i u obnovi i razvoju naše zemlje.

Njegova uloga bila je vrlo aktivna i u povezivanju dvije države putem međunarodnih privrednih ulaganja, te obrazovnih, naučno-istraživačkih i drugih projekata.

"Malezija je prihvatila i određen broj bh. izbjeglica, te brojnim studentima omogućila besplatno školovanje. Određen broj tih studenata su, nakon povratka u svoju zemlju, našli posao i na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu", naglasio je rektor Çınar u svom pozdravnom govoru.

"Biću uvijek vezan za Maleziju i uvijek ću voljeti tu zemlju", rekao je u svom obraćanju načelnik općine Novi Grad gosp. Efendić, koji je i sam bio bh. stipendista u Maleziji, a koji je na ceremoniji na IUS-u dr. Mahathiru uručio zahvalnicu za izgradnju osnovne škole "Ćamil Sijarić", koja je potpuno uništena tokom rata i ponovo sagrađena zahvaljujući pomoći Malezije.

Osim zahvalnice i priznanja, dr.Mahathiru su dodjeljene još dvije nagrade i to: zahvalnica Kantona Sarajevo, koju je uručio premijer, gosp. Suad Zeljković, te priznanje za lifetime leadership, koje mu je uručio gosp. Khalek Awang, ispred bivših studenataIIUM-a.

Top