‘Euroazijski pravni simpozij’

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), u periodu od 4-5. septembra 2014. godine, održana je međunarodni simpozij pod nazivom ‘Euroazijski pravni simpozij’.

Cilj simpozija bio je okupiti međunarodne i lokalne akademike, istraživače i stručnjake kako bi diskutovali i razmatrali ideje i istraživanja iz oblasti prava. ‘Euroazijski pravni simpozij’  je također imao za cilj okupiti stručnjake koji istražuju razne pravne aspekte, proširiti saradnju i interakciju među njima, te uspostaviti prostor za diskusiju o aktuelnim pravnim temama.

U nekoliko sesija učesnici su razmatrali generalne teme poput: prava na slobodu mišljenja i izražavanja, prava žena, pitanja ljudskih prava, suživota među različitim zajednicama, kao i neke specifične pravne teme posmatrane iz aspekta islama, kao što su: administrativno pravo u islamu i islamofobija.

Na ceremoniji otvaranja Simpozija bili su prisutni ugledni gosti iz 35 zemalja svijeta uključujući i goste iz ekonomskog i društvenog života Republike Turske, i drugih zemalja Bliskog Istoka i Srednje Azije.

Simpozij je otvorio rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Yücel Oğurlu, koji je u ime domaćina pozdravio sve učesnike ovog simpozija, te naglasio važnost održavanja ovakvih skupova. “Ponekad čak i mi, pripadnici pravne profesije, zaboravljamo značaj i ulogu zakona i uspostavljanja pravde u svakodnevnom životu čovjeka. Nadam se da će ovaj današnji simpozij pokušati razjasniti neke od aktuelnih pravnih tema koje se tiču trenutnih zbivanja u svijetu, naročito svakodnevnih kršenja ljudskih prava u pojednim dijelovima svijeta”, rekao je rektor Oğurlu.

‘Euroazijski pravni simpozij’ su organizovali: Ustavno udruženje pravnika, Udruženje pravnika, Međunarodno udruženje pravnika, Međunarodni pravni centar,  Ministarstvo pravde Republike Turske,  Ured guvernera grada Eskisehir, Univerzitet u Istanbulu, Univerzitet u Anadoliji, Konza KTO Karatay univerzitet, Turski portal zakona i prava, u saradnji sa IUS-om.

Top